Jäätynyt olkapää/Frozen Shoulder vaatii sitkeää päivittäistä jumppaa!
Muista olkapään vaivoista jäätyneen olkapään voi erottaa sillä, että käsi ei nouse ylös aktiivisesti itse nostamalla, mutta ei myöskään passiivisesti avustettuna, pahimmillaan olkanivelen liikerata voi olla vain 20 astetta – eli selvästi alle hartiatason. Lisäksi olkapään ulkokierto on rajoittunut. Jäätyneelle olkapäälle tyypillistä on vaikeasti paikannettava kipu, leposärky ja jäykkyys.
Useita altistavia tekijöitä
Sitä, mistä jäätynyt olkapää saa alkunsa, ei tarkkaan ei tiedetä. Altistavina tekijöinä voivat toimia erilaiset vammat, kuten olkaluun murtuma, leikkaukset ja diabetes.
Jäätynyt olkapää voi kestää jopa vuodesta kolmeen vuoteen. Asiantuntijan mukaan on myös hyvin yleistä, että hyvästä kuntoutuksesta huolimatta tulee tasausvaiheita, jolloin sairaus ei tunnu helpottuvan kuuliaisesta ohjeiden noudattamisesta huolimatta.
Se on normaalia, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Harjoittelua kannattaa siitä huolimattaa jatkaa.
Sairauden kolme eri vaihetta
Ennen kuin voi lähteä kuntouttamaan olkapäätä, on tärkeä erottaa, missä vaiheessa sairaus on.
Jäätyneen olkapään kulku voidaan jakaa kolmeen eri vaiheeseen: kipuvaiheeseen, jäykkyysvaiheeseen ja paranemisvaiheeseen.
Kipuvaiheessa harjoitteiden tulee olla riittävän kevyitä, kun taas paranemisvaiheessa ne voivat olla jo raskaampia ja voimaa enemmän vaativia. Jumpan lisäksi kipuvaiheessa voi tulehduskipulääkekuuri tai kortisonipiikki olla tarpeen ennen kuin olkapäätä lähtee kuntouttamaan liikkein.
Vaivan kanssa ei kannata jäädä yksin liian pitkäksi aikaa. Jos vaiva haittaa selvästi arkielämää, kannattaa käydä fysioterapeutin vastaanotolla. Henkilökohtaisesti rakennettuihin kotiharjoitteisiin voidaan yhdistää olkaniveltä mobilisoivia lihas- ja faskiakäsittelyitä jotka parantavat liikelaajuuksia ja toimintakykyä.