Hieronnan hyödyt

Hieronta on psykofyysinen, kokonaisvaltainen hoitotapahtuma, jossa hoidettava ihminen rentoutuu ja saa helpotusta kipuihinsa. Hieronnalla voidaan myös nopeuttaa monien vammojen paranemista.

Hieronnan parantava vaikutus perustuu moniin eri tekijöihin. Yksi ilmeisimmistä tekijöistä, on hieronnan vaikutus aineenvaihduntaan. Hieronta nimittäin lisää verenkiertoa ja imunestekiertoa, nopeuttaen näin aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista kehosta. Tämä myös vähentää turvotusta hierotuilla alueilla ja nopeuttaa esim. lihasten palautumista. Hieronta ei lisää lihasvoimaa, mutta ylläpitää lihasten normaalia toimintakykyä.

Hieronnassa kiritystyneet ja kovettuneet lihakset saadaan rentoutumaan käyttämällä erilaisia tekniikoita.

Toisaalta pelkällä kosketuksella on todettu olevan parantavia vaikutuksia. Ihon koskettaminen esimerkiksi vapauttaa elimistöön histamiinia ja serotoniinia, joilla on paikallinen verisuonia laajentava – vaikutus ja siten myös aineenvaihduntaa parantava vaikutus.

Hieronta poistaa kipua myös muita mekanismeja hyödyntäen. Edellä mainittujen väylien lisäksi, hieronta helpottaa kipua suoraan hermostoon vaikuttamalla. Hermoston kautta välittyvää kiputuntemuksen lievittymistä selitetään ns. porttikontrolliteorian avulla. Lisäksi hieronta aktivoi autonomisen hermoston parasympaattista haaraa, joka vastaa kehon vireystilan laskemisesta ja rentoutumisesta.

Hieronnalla voidaan estää myös arpea kiinnittymästä alustaan, jolloin arvesta saadaan elastinen eikä se ala kiristämään.